Skip to main content
Technology

Zničí nás umělá inteligence?

Share article

Ožehavým tématem posledních měsíců je umělá inteligence. Někdo panikaří, někdo šíří strach a katastrofické scénáře, někdo říká, že to je naprostá budoucnost. Jak to vidíme my v Pixelmate? 
Dali jsme dohromady několik nejčastějších otázek a náš čistě subjektivní názor na věc poplatný roku 2023. :)

Které obory se podle nás budou transformovat nejvíce?
Myslíme si, že to bude dost individuální. Jsou obory, kde se implementace AI přímo nabízí. Napadají nás novináři, právníci, pracovníci zákaznických center, kreativci a programátoři. Určitě se budou rozevírat nůžky mezi profesionální prací a snadno naučitelnou prací. AI začne mnoha profesím konkurovat.

Co bychom poradili našemu mladému já?
Aby se přizpůsobilo tomu, že cokoliv, co se naučí, se bude neustále měnit a transformovat. Klasický přístup ke vzdělávání bude čím dál tím více upozaďován. Informace budou dostupnější než kdy předtím. Naopak ohromně ceněná bude empatie, schopnost propojovat věci a lidi, řešit problémy, používat nové nástroje a učit se.

Je to hrozba? Je to nový nástroj? Máme se toho bát?
AI bude nástroj. Teprve náš přístup k umělé inteligenci rozhodne, zda se z ní stane hrozba nebo příležitost. Určitě bude hromada lidí, kteří budou chtít umělou inteligenci omezovat a regulovat. Vedle toho bude hromada lidí, kteří budou chtít AI implementovat v každodenním životě, v podnikání. Budou chtít, aby jim AI usnadnila práci, pomohla být efektivnější, konkurenceschopnější. 

Kdy nás to čeká?
Transformace již podle nás začala. Prvním významným milníkem bylo vzbuzení enormního zájmu o umělou inteligenci. Její praktické využití, objevování business modelů, implementace do jednotlivých oborů teprve ve velkém zažijeme. Rozhodně se bude na co dívat a to v horizontu jednotek let.

Je to buzzword a trend, který pomine nebo není?
Kolem AI je velké haló, bezpochyby je to žhavé téma. Myslíme si ale, že na určování vítězů a poražených je ještě čas. Vždyť umělou inteligenci používá několik let celá řada firem. Až nyní se celá věc dostává do obecného povědomí. Jednotlivé konkrétní využití je relativně na začátku.

Kdo může být v klidu?
Všichni, kdo své povolání neberou jako statickou záležitost, která se nemění. Všichni, kdo pochopili, že je vhodné učit se celý život. Neustálá poptávka bude podle nás po tradičních řemeslech, ručních pracích a precizním, osobním servisu. Paradoxně, profesionální číšník se o práci bát nemusí.

Zničí nás umělá inteligence?
Jsme v tomto ohledu v klidu. Média často kreslí zbytečně katastrofické scénáře. Doba se určitě zrychluje, dynamika vývoje je čím dál tím větší. Ale každá inovace potřebuje čas a reálné využití v praxi.

Psala tento článek umělá inteligence?
Ne. :) Zatím si to píšeme všechno sami. I když, možná by to napsala o něco lépe. :)

Chcete s námi probrat AI nebo něco jiného? Napište nám!

Did you like the article? Share it with others

Read also...

Pixelmate s.r.o.

Are you planning an app development?

Contact us