Skip to main content
Startups

Zásady při stavbě aplikace

Share article

Co dnes není, neznamená, že zítra být nemůže. Pokud přemýšlíte nad vývojem nového digitálního projektu, přečtěte si jak začít správně stavět aplikace a vyhnout se chybám.

Zásady stavby aplikace

 

Dramatický vývoj digitalizace láká spoustu firem a oborů, které si často v on-line prostředí nedokážeme představit. Nicméně, není dnes, může být zítra. Pokud přemýšlíte nad vývojem nového digitálního projektu, přečtěte si jak začít správně stavět aplikace a vyhnout se chybám.



Dejte si pozor na výběr technologií

Pro každý nový projekt je klíčový výběr technologií. Špatná volba se vám může pekelně nevyplatit. Pokud počítáte s rozvojem projektu na roky dopředu, měli byste výběr technologií konzultovat s technologickým partnerem, aby se vám výběr neprodražil v budoucnu. Je důležité zamyslet se nad dostupností technologií v místě, kde váš projekt vytváříte. V neposlední řadě také to, jestli je na trhu dostatek programátorů, kteří v ní umí programovat a jsou dostupní za přijatelné peníze. A také to, zda jsou technologie dostatečně robustní, aby obsáhly plánovaný vývoj nejen v první fázi, ale i následný rozvoj, který zejména u startupů, může být dramatický. Opravdu toho není málo, že? Ale nebojte se, vše jde zvládnout.



Pozor na podezřele nízké ceny

Často omílané téma zejména v našem oboru. Vývojářská společnost často využije neznalosti klienta, nacení zakázku za peníze, které jsou už předem nereálné a klient s vidinou velké úspory zvolí dané řešení. Nestačí se však divit ve chvíli, kdy se má produkt dostat na trh a projekt není podle představ, není ho možné rozvíjet nebo je kvalita služby neudržitelně nízká.



Fázování do budoucna 

Zejména v začátcích IT projektů je klíčové přizvat profesionálního architekta projektu, který si vyslechne vaši ideu. Nebude se zajímat jen o programování v následujících měsících, ale vyslechne si vaši vizi na několik let dopředu. Je to vlastně stejné, jako když stavíte rodinný dům. Nemá smysl začít stavět bez perfektní projektové dokumentace, bez propočtů, odhadů a garance projektanta/architekta, že dům půjde postavit a bude v něm možné dlouhodobě bydlet.

via GIPHY

 

Mělo by to být kompletně vaše

Zdá se vám logické, že když si zaplatíte za vývoj aplikace, tak bude po zaplacení kompletně vaše? Pozor na to, vůbec to nebývá zvykem. Častým trikem nebo praxí vývojářů může být to, že vám odmítnou předat zdrojové kódy nebo vytvoří překážky v projektu tak, aby pro vás bylo nemožné jej případně rozvíjet s jinými vývojáři.



Nepodceňujte sympatie

V Pixelmate se zaměřujeme zejména na strategickou pomoc startupům. Taková spolupráce není na dva tři měsíce. Startupy s jejich zakladateli rozvíjíme, reagujeme na potřeby trhu a společně kujeme pikle jak produkt více nakopnout a zrychlit jeho růst. Pokud máte s někým léta spolupracovat, určitě se v první řadě ptejte, jestli si lidsky sednete, máte oba stejný zájem na tom, aby byl produkt úspěšný a vyžadujte zkušenost se startupy.



3 platformy na začátek

Jistě budete stát hned na začátku před rozhodnutím, zda vytvořit váš nový startup jako mobilní nebo webovou aplikaci, zda sáhnout po hybridních technologiích nebo zda vám nebude stačit responzivní verze webu. Jaké platformy tedy zvolit na začátek? Odpověď je vždy individuální. My jsme zastánci minimalistického přístupu a postupného rozvoje pro další platformy. Zkušený architekt vám musí umět navrhnout správné technologie a udělat analýzu návrhu platforem.



Zvažte MVP 

MVP (Minimum Viable Product) je přístup, který dnes klientům doporučujeme čím dál častěji. Aneb dostat za minimální finanční prostředky životaschopný a konkurenceschopný produkt. Ten na základě feedbacku uživatelů a na základě reálných dat a analýz vylepšovat, rozvíjet a směřovat kupředu. Zajímá vás MVP? Více se dozvíte v našem článku.

 

Chcete se poradit ohledně vašeho projektu? Napište nám a podíváme se na to spolu. ?

 

Did you like the article? Share it with others

Read also...

Pixelmate s.r.o.

Are you planning an app development?

Contact us