Skip to main content

Vývoj a tvorba mobilní aplikace pro Android v kostce

Share article

V Pixelmate se specializujeme na vývoj mobilních a webových aplikací na míru. Od roku 2014, kdy společnost vznikla, nám prošlo pod rukama několik stovek mobilních aplikací jak pro velké korporace, tak pro startupy.
Sepsali jsme pro vás nejdůležitější informace, které byste měli znát před tím, než se do vývoje mobilní aplikace pustíte.

Proč zvolit Pixelmate pro vývoj mobilní aplikace?
  • Pixelmate je dlouhodobým hráčem na trhu s vývojem mobilních aplikací.
  • Vyvíjíme aplikace výhradně na míru - nepoužíváme šablony, nepronajímáme jednu aplikaci stovkám klientů. Aplikace vyvíjíme jak pro Android, tak pro iOS.
  • Máme vlastní designové studio - mobilní appku nakreslíme, navrhneme a naprogramujeme.
  • Nejsme "jen" vývojáři - umíme přemýšlet za klienta a navrhovat úspěšné produkty.
  • Specializujeme se na startupy. Byli jsme u vzniku velkého množství úspěšných projektů a dokážeme se vyvarovat mnohým chybám.

Plánujete vývoj mobilní aplikace? Objednejte si nezávaznou konzultaci. 

Jaký je postup při vývoji mobilní aplikace?
  • Prvním krokem jsou vždy konzultace. Většina klientů není na sto procent technicky zdatných, proto vytváříme zadání, architekturu, ale i třeba business model mobilní aplikace společně.
  • V druhém kroku aplikaci navrhujeme, kreslíme, prototypujeme, odsouhlasujeme a vytváříme identitu projektu.
  • Až ve třetím kroku aplikaci naprogramujeme. Při vývoji Android aplikace musíme dbát na poměrně přísná pravidla Google Play storu. Každá aplikace musí před uvedením na trh projít kontrolou týmu lidí v Googlu. 
  • Jakmile máme aplikaci hotovou, otestujeme ji a nahrajeme na Google Play, případně na další Story.
  • O většinu mobilních aplikací se po nasazení staráme, pomáháme je rozvíjet a analyzovat. Často také pomáháme s expanzí na další trhy.

Jak vlastně probíhá nahrání mobilní aplikace pro Android?
Jakmile je vývoj aplikace hotový, je nutné Android aplikaci nahrát na Google Play, odkud je možné ji stáhnout do telefonu. Níže jsme v bodech rozepsali, jak takové nahrávání probíhá.
  • Prvním krokem je založení Google Play účtu. Pro klienty většinou Google Play zakládáme na klíč, neboť se nejedná o úplně jednoduchý proces. 
  • Jakmile je Google Play založený, je potřeba vyřídit všechny certifikáty, správně nastavit Play Store, doplnit texty, popisky i kategorie. Je toho mnoho a proces zakládání většinou zabere několik dní.
  • Nyní máme založený Google Play a můžeme naši vytvořenou mobilní aplikaci pro Android nahrát. Google si aplikaci před publikací prokliká, podívá se na zdrojový kód, design aplikace, a pokud je všechno v pořádku a v souladu s pravidly, aplikaci publikuje.

Co se stane, když Google zamítne mobilní aplikaci?
Není to bohužel nic neobvyklého, stát se to může. Existuje celá řada důvodů, proč může Google mobilní aplikaci zamítnout. Uvedeme si ty nejčastější:
  • Mobilní aplikace porušuje pravidla Googlu.
  • Kontroloři aplikace potřebují něco vysvětlit nebo upřesnit.
  • Aplikace není kvalitně napsaná nebo její design neodpovídá pravidlům Googlu.
  • Appka porušuje obecné zásady a nemůže být zveřejněna na Google Play.

Když Google mobilní aplikaci zamítne, je možné ji nahrát znovu s opravou nebo doplněnými informacemi.
Profesionální vývojář mobilní aplikace by měl umět předcházet problémům a měl by umět dopředu upozornit klienta na případné problémy. My pro většinu klientů Google Play zakládáme a vše řešíme na klíč v zastoupení. 

A jak je to s monetizací mobilních aplikací?
Většina klientů vytváří aplikace proto, aby na nich vydělávala peníze. Celý trh s mobilními aplikacemi každoročně výrazně roste. Podrobnější informace naleznete například v tomto krásně zpracovaném článku.

Jaké jsou ale možnosti monetizace?
Téma monetizace mobilních aplikací je na samostatný článek, ale níže v kostce shrneme alespoň ty nejzákladnější modely, jak mobilní aplikace vydělávají peníze, ať už se jedná o Android nebo iOS appku.
  • Předplatné - má aplikace co nabídnout? Máte zajímavý obsah? Jsou ochotni uživatelé platit za vaši aplikaci? Pak se nabízí možnost předplatného.
  • Freemium model - v poslední době velmi rozšířený a oblíbený model, který všichni velmi dobře známe. Část aplikace je zdarma a některé sekce nebo funkce jsou zamčené. Aplikaci používáte, máte s ní dobrou zkušenost a po nějaké době budete chtít sami platit za prémiový obsah. 
  • Reklama v aplikaci - aplikace může být pro uživatele zcela zdarma, bude se jim ale zobrazovat reklama, která bude platit autorovi aplikace.
  • Sofistikované reklamy - mnoho uživatelů klasická neurčitá reklama v aplikacích doslova otravuje. Proto často nastavujeme konkrétnější modely a prodejní strategie. Využití dat o uživateli, spojené s konkrétní, neinvazivní nabídkou, nabírá na svém významu.
  • Monetizace z dat a informací - některé aplikace dokážou získávat informace o uživatelích, které dokážou dále monetizovat mimo aplikace. 
  • Péče o zákazníka - každá moderní firma si je vědoma toho, že musí být se svým klientem v kontaktu. Jak lépe a elegantněji to chcete udělat než být v klientovo mobilním telefonu? Je vám příjemnější vidět reklamu na prodej příslušenství k bazénu na billboardu u cesty nebo je pro vás lepší, když dostanete jednou ročně od výrobce vašeho bazénu notifikaci, že bude nutné udělat údržbu čerpadla?
  • Získání zákazníka - lidé dnes používají mobilní aplikace víc než kdy dříve. Od covidu stoupá doba strávená na telefonu doslova exponenciálně. Mladá generace lidí dnes nepotřebuje osobní počítač, vše jsou schopni zařídit a nakoupit přes telefon.
  • Prodej startupu - velmi častou variantou monetizace je vytvoření skvělé, moderní mobilní aplikace, která řeší nějakou aktuální potřebu/problém na trhu. Velké korporáty a investiční fondy vyhledávají příležitosti na trhu a už i v České republice začíná tento trh poměrně solidně fungovat. 

Jaké jsou nejčastější otázky při vývoji mobilní aplikace pro Android?
Co vše budu potřebovat pro to, abych se mohl do vývoje aplikace pustit? Na vaší straně by měl vzniknout ucelený pohled na to, co byste chtěli vytvořit. Co by měla aplikace umět? Kdo by ji měl používat? Měla by aplikace nějak vydělávat peníze? Všechna témata probereme na osobních schůzkách. Žádný strach, nemusíte mít připraveno nic technického, se vším můžeme pomoct.

Musí být aplikace pro Android i iOS?
Nemusí. Mobilní aplikace se často vyvíjí nejprve pro jednu platformu, až po uvedení na trh se vyvíjí druhá platforma. Často je ale lepší aplikaci vyvinout pro obě platformy, protože mají velké zastoupení u jedné cílové skupiny uživatelů. Více se o platformách rozepisujeme v tomto článku. Otázka výběru platformy musí před startem vývoje padnout.

Je lepší udělat webovou nebo mobilní aplikaci?
Odpověď v kostce je - jak kdy. Někdy je lepší uvést projekt na webu, samozřejmě s přizpůsobením pro mobilní telefony. Někdy je vhodnější mobilní aplikace. Jednoduchou pomůckou pak může být otázka - kde se vaši uživatelé budou pravděpodobně pohybovat? Očekávají váš projekt spíše na mobilním telefonu nebo budou brouzdat na webu? Někdy také dojdeme k závěru, že nejlepší je vytvořit mobilní i webovou aplikaci, byť třeba s mírně odlišnou funkcionalitou. 

Kolik stojí vývoj mobilní aplikace?
Pokud vyvíjíte mobilní aplikaci na míru, cenu bude možné vždy odhadnout po detailním zadání, které s technickým partnerem vytvoříte. Je to úplně stejné, jako když stavíte dům na míru. Pokud vám někdo řekne brzy přesnou cenu, přenáší na vás riziko, že se cena bude měnit v průběhu vývoje nebo nedostanete to, co jste na začátku chtěli. Přibližné orientační odhady cen vývoje aplikací uvádíme v samostatném článku "Kolik stojí vývoj aplikace".

Na kolik vyjde provoz aplikace?
Provoz mobilní aplikace již nebývá moc náročný. Je to ovšem dost individuální. Mobilní aplikace se však snažíme vyvíjet maximálně bezúdržbově. Vyhýbáme se drahým licencím kde to jen jde a aplikace programujeme v technologiích, které jsou poplatné dnešní době. Starší technologie mohou vyžadovat daleko složitější údržbu než robustní a moderní programovací jazyky. Abychom odpověděli na otázku, tak provoz mobilní aplikace většinou vyžaduje naprostý zlomek nákladů oproti nákladům spojeným s jejím vývojem.

Máte nápad na mobilní aplikaci nebo otázky k vývoji? Napište nám!

Did you like the article? Share it with others

Read also...

Pixelmate s.r.o.

Are you planning an app development?

Contact us