Skip to main content
Technology

USA trestá Huawei. Dokáže přežít bez Googlu? Uvidíme

Share article

Kauza Huawei hýbe celým světem. Co se vlastně stalo?
Situace, která momentálně nastala na americkém trhu, by mohla sestřelit druhého největšího výrobce smartphonů na světě.
Společnost Huawei aktuálně nemůže počítat s jakoukoliv spoluprací se společnostmi jako jsou Google, Intel nebo Qualcomm. Současný stav je extrémně zneklidňující pro uživatele a kvůli propadu cen akciových tech indexů už i pro investory. Co to znamená pro nás vývojáře a uživatele? Budou současné telefony Huawei a Honor fungovat po prázdninách? 

Proč se to všechno děje? 
Čínská společnost Huawei byla americkou vládou zařazena na černou listinu, a tím pádem s ní nesmí obchodovat žádné americké firmy. Softwarové a hardwarové součásti znamenají podle současné vlády US riziko národní bezpečnosti. Přestože společnost dělá všechno proto, aby situaci uklidnila, umístění na černou listinu znamená pro společnost Huawei veliké potíže. Omezení se vztahují jak na software, tak na hardware. Máme začít vyšilovat?
1) Ztráta sympatií od společnosti Google
Významný dopad bude mít embargo na spolupráci s Googlem a dodavateli hardwaru. Google reálně hrozí, že telefony Huawei mohou být úplně odstřiženy od služeb Google, YouTube, Gmail či Play Store. K tomu se přidaly i přední výrobci hardwaru, například Intel a ARM.
Největší problém pro uživatele je tedy to, že bude nucen používat Huawei obchod s aplikacemi, nebo bude muset používat služby třetích stran, které mohou být pro zařízení Huawei extrémně riskantní. Jakákoliv instalace z těchto obchodů je pro zařízení velice nebezpečná, nemluvě o tom, jak omezená je tady nabídka aplikací. Žít bez YouTube nebo Chrome? Nepředstavitelné!
 
2) Bezpečnost v nebezpečí
Za normálních podmínek jsou zjištěné problémy v operačních systémech Android okamžitě opraveny, jenomže aktualizace zabezpečení už nebudou součástí zařízení Huawei. V květnu 2019 Huawei představil nový model, jeho operační systém ale nebude oficiálně podporován. 
Kdo dokáže odpovědět na otázku majitelů starších modelů Huawei, zda bude jejich operační systém oficiálně podporován a případně jak dlouho? Navíc není vůbec jisté, jestli omezení z americké strany nebude v budoucnu ještě přísnější. To, co se stane v následujících měsících lze tedy jen těžko odhadnout. 
3) Hardware na 3 měsíce a pak?
Huawei oznámil, že mezera v dodávkách neovlivní jeho výrobu nejméně tři měsíce. Ale co bude pak? Celá jeho produkce je mimořádně závislá na amerických čipsetech a dalších částech, což pochopitelně americké straně dává velkou páku při jednáních. Dokonce i britská firma ARM vstoupila do boje, a odebrala Huawei licenci na výrobu čipů.
Nastane tvrdé vyjednávání nebo snad konec ve stylu Nokia?
Známe zatím jenom dva scénáře, jak situaci řešit. První z nich je úspěšné vyjednávání s americkou vládou, druhý pak plán, na kterém už Huawei usilovně pracuje - vývoj nového operačního systému.  Huawei potvrdil, že nový operační systém představí na podzim 2019. Je ovšem trochu těžké uvěřit, že by to mohlo tak brzy a dobře fungovat. Rozhodně si netroufáme předpovídat, který scénář má větší naději na vítězství. 
Víme jen to, že Huawei masivně posiluje svoje PR oddělení. Nemyslíme si ale, že to je ta pravá odpověď na vzniklou krizi...
 
 
Taky jste zvědaví, jak celá kauza Huawei dopadne? My taky. Rozhodně budeme situaci kolem operačních systému mobilních aplikací bedlivě sledovat. 
 
 

Did you like the article? Share it with others

Read also...

Pixelmate s.r.o.

Are you planning an app development?

Contact us