Skip to main content
StartupsTechnology

Kolik stojí údržba mobilní aplikace?

Share article

Snad nejčastější dotaz před vývojem mobilní aplikace zní - kolik zhruba stojí údržba mobilní aplikace? Pokusíme se na to dnes v kostce odpovědět.
Poplatky za App Store a Google Play
Provoz App Storu a Google Play stojí peníze. Naštěstí to nejsou velké částky. Google Play vyjde jednorázově na 25 dolarů, App Store pak vychází na 99 dolarů ročně.

Server
Většina mobilních aplikací dnes ke svému provozu potřebuje server, který s aplikací komunikuje, poskytuje jí data a naopak. Náklady na server se velmi liší podle charakteru aplikace. Stěžejními parametry jsou - velikost přenosu a ukládání dat, počet uživatelů a jejich využívání aplikace v čase a místě. Servery ale běžně pro klienty konfigurujeme a doporučujeme přikupovat s tím, jak roste počet uživatelů v aplikacích. Často tak bývají zpočátku náklady na server nízké, v řádu jednotek tisíc korun.

Třetí služby a licence
Mobilní aplikace často používají některé služby třetích stran. Typicky to bývají SMS brány k ověření uživatele, e-mailové služby, notifikační servery nebo třeba mapové služby. Za takové služby se mohou platit poplatky. Proto je důležité už při návrhu mobilní aplikace probrat všechny možnosti třetích stran a počítat s cenou v rámci business modelu. 

Aktualizace
Každá mobilní aplikace potřebuje jednou za čas aktualizaci. Ať už se jedná o aktualizaci databáze, serveru nebo přímo mobilní aplikace třeba z důvodu nové verze operačního systému. Nicméně náklady na takové aktualizace bývají v řádech tisíců korun a jsou nutné jednou za pár měsíců. 

Rozvoj aplikace
V praxi bývá nejnákladnější položkou rozvoj aplikace. Vytvořením a spuštěním appky vše většinou začíná. S prvními uživateli děláme analýzu jejich chování, vyhodnocujeme jejich požadavky a pomáháme s maximalizací plnění cílů.

Platební brány
Pokud má mobilní aplikace platby, je potřeba počítat s poplatky. Pokud se jedná o klasickou platební bránu, tak tam se většinou pohybují poplatky mezi 1-3 % z každé transakce. Řádově více je to pak u nativních plateb Applu nebo Googlu.

Údržba a provoz mobilní aplikace nebývá zdaleka nejdražší položkou. Naopak, klienti bývají často překvapení, že je provoz, oproti samotnému počátečnímu vývoji aplikace, poměrně levný.

Chcete s námi probrat vaše nápady? Napište nám!

Did you like the article? Share it with others

Read also...

Pixelmate s.r.o.

Are you planning an app development?

Contact us